Oneplus lähettää tiedot tekemisistäni kiinaan - mitä tehdä ?


 • Uusi käyttäjä
 • 2 kommenttia
Olen ollut ihan tyytyväinen puhelimeeni kunnes kuulin että se lähettää tiedot tekemisistäni Kiinaan:
www.chrisdcmoore.co.uk/post/oneplus-analytics/
Minulla ei ole Settings->Advanced->Join User Experience program päällä mutta tämä ei ilmeisesti estä vakoilua. Ohje on tappaa prosesseja android kehitystyökaluilla mikä kuulostaa vähän hankalalta ?
forums.oneplus.net/threads/data-collection-built-in-analytics-option-to-disable.651949/
Valmistajalta ei ole kuulunut kuin syvää hiljaisuutta.
Onko tässä Elisalla mitään vastuuta tuotteen myyjänä ? Voisiko tuon vakoiluyhteyden katkaista mobiiliverkossa ?

12 kommenttia

Käyttäjätaso 7
jukka75 kirjoitti:

Onko tässä Elisalla mitään vastuuta tuotteen myyjänä ?Elisa on myynyt sinulle älypuhelimen, jonka sinä itse olet halunnut ostaa. Kaikki älypuhelimet "soittavat kotiin", kuka kiinaan ja kuka jenkkeihin, toiset molempiin. Jos pelkäät vakoilua, hanki puhelimeksi yksinkertainen peruskalikka ja muista teipata ikkunat foliolla.

- Jos haluat Elisan operaattorina (eri asia kuin puhelimen myyjä) rajoittavan yhteyksiä, niin pitäisikö saman tien laittaa yhteydet poikki myös esim. Applen, Googlen ja MS:n palvelimille?
> Kaikki älypuhelimet "soittavat kotiin", kuka kiinaan ja kuka jenkkeihin, toiset molempiin.

Voisitko avata vähän ? Voisitko antaa esimerkin jostain älypuhelimesta joka lähettää "kotiin" tiedon esimerkiksi:
- Puhelinnumerosta, IMEI numerosta, mobiiliverkon nimistä, WLAN verkon SSID tunnuksista
- Sovelluksista joita olen avannut
kun käyttäjä on määritellyt laitteen asetuksissa että ei halua osallistua mihinkään "tiedonkeruuohjelmaan".

Minusta liikenteen blokkaaminen open.oneplus.net palvelimeen (johon urkittu tieto keratään) ei vaikuta asiakaskokemukseen. Liikenteen sulkeminen "Applen, Googlen ja MS:n palvelimille" (tarkoittanet kaikkia yhtiöiden palvelimia) vaikuttaa.

MS tunnetusti urkkii uusimmilla käyttöjärjestelmillään, mutta asia tuli onneksi yleiseen tietoon ennen kuin ko. käyttöjärjestelmä tuli markkinoille joten niitä osaa olla ostamatta.
Ennen Internettiä oli Funet, jossa kaikenlainen mainostaminen herätti syvää paheksuntaa. Jos asioit Googlen kanssa kannattaa lukaista mihin olet suostunut:

https://www.google.com/intl/fi/policies/privacy/

En juurikaan käytä Googlen halukonetta, koska se näyttää ensisijaisesti sen mitä mainostajat haluavat minun näkevän, eikä sitä mitä minun tulisi tietää.

Harjoitus: Vertaa Googlen ja https://duckduckgo.com/ hakutuloksia sanalle kaasujääkaappi:?
Euroopan ihmisoikeusopimus rinnastaa viestintäsalaisuuden kauniisti ihmisoikeuksiin (Artikla 8).
http://www.ihmisoikeudet.net/opi-ihmisoikeuksista/ihmisoikeuksien-sisalto/oikeus-yksityis-ja-perhe-elaman-suojaan/
US Patrioct Act taasen takaa viranomaisille pääsyn vaikka kauppakassiinne.
http://www.patriotact.com/overview-of-the-patriot-act/
Aina kun hankit ilmaisen sovelluksen vaikkapa Google Playsta myyt palasen ihmisoikeusistasi. Asentaessasi sinulta kysytään esimerkiksi sallitko sovelluksen käyttää puhelinmuistiotasi. Jos vastaat ei käy, niin sopellusta ei asenneta. Vanhemmat Android-puhelimet eivät anna edes muuttaa asetuksia myöhemmin. Ainut vaihtoehto on poistaa sovellus.
Latasin juuri sovelluksen Androlyzer Google Play kaupasta. Se lähettää puhelimen sovellukset nettiin palvelimelle, jossa ne takaisinmallinnetaan (reverse engineering). Jos sovelluksella on epäilyttävää toimintaa yksityisyyteen liiittyen se merkitään punaisella värillä ja klikkaamalla saa tiedot mihin sovellus pystyy. Itse Google Play on merkitty punaisella. Tähän peliin on vain yksi ratkaisu jonka velipoika keksi vahingossa. Pudota älypuhelin pilkkiavantoon:P
Käyttäjätaso 4
Ei varmaan kannata ottaa liikaa paineita jos puhelin lähettää tietoa tai "soittelee" maailmalle. Siitä asti kun on tullut kaikenmaailman sovellukset, sovelluskaupat, paikannus ja hakukoneet puhelimiin, on ns. yksityisyys ollut aika klisee. Eihän tämän päivän luurit muuta teekään kuin kyselee lupia jonkin osan käyttöön. "Saako sitä, saako tätä..." "Haluatko osallistutko nimettömästi kehitykseen...". Jos oikein hirvittää niin ei muuta kuin vanha kunnon Nokia RinGo tulille, se taitaa olla varma konsti välttää enimmät tiedon keruut :)
Niinpä. Koska olet jo verkossa, kannattaa olla hissun kisssun ettei hämähäkki herää. Kehitelläänpä ajatusta hieman. Tilaat kaupasta ilmaisen sovelluksen joka kertoo, että sinulla on rytmihäiriö. Sitten sinulla vakuutusyhtiön sovellus jolla on pääsy samoihin sensoreihin. Kun seuraavan kerran menet kyselemään vakuutuksia sairauden varalta sanotaan että nämä tuotteet on varattu premium-asiakkaille:?
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +1
Aiheesta oli tuossa pari päivää sitten Tivissä artikkeli, mikä kannattanee nyt käydä lukaisemassa jos on mennyt ohi:
http://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/oneplus-taipuu-lopettaa-kayttajien-urkkimisen-6682453

Eli 1+ tosiaan myönsi keräävänsä tietoja ja parantavansa tapansa lokakuun loppuun mennessä :)
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +1
Eipä yllätä ollenkaan, kyllä kaikilla valmistajilla on diagnostiikat päällä, jos niitä ei puhelimen ensimmäisellä käynnistyskerralla valitse pois päältä.

Osin ymmärrän datan keräyksen, hepottaahan se ongelmien diagnosointia, mutta mihin piirtää viiva siitä, mikä data on olennaista ja mikä ei.
Markkinoilla on pari suurta toimijaa. Ison talon Antti (Microsoft) ja Rannanjärvi (Google). Jos mobiiililaitteessasi on ennakoiva tekstintyöttö päällä luottokorttisi numero lähetetään Googlen palvelimellä halusitpa eli et.
Käyttäjätaso 7
Venkman kirjoitti:

Markkinoilla on pari suurta toimijaa. Ison talon Antti (Microsoft) ja Rannanjärvi (Google). Jos mobiiililaitteessasi on ennakoiva tekstintyöttö päällä luottokorttisi numero lähetetään Googlen palvelimellä halusitpa eli et.Ei lähetä , jos sitä numeroa ei puhelimeen näppäillä ja toistaiseksi ei ole ollut edes tarvettakaan. :D
Tuli Androind 8.0 firmispäivitys ja päivityksen jälkeen kysyttiin että haluanko osallistua tiedonkeräysohjelmaan. Mutta tuli myös uusi "privacy policy" dokumentti joka on merkittävästi laajempi kuin webissä oleva (oneplus.net/fi/privacy-and-legal). Esimerkkinä kerätystä tiedosta:
2.3.3 Location information, such as information about nearby cell tower... and geographical markers contained in the photos...

Tuote ei varmaan parane siitä että valmistaja seuraa minun liikkumisiani. Mutta "data is new oil".

Vakoilun tekniseen toteuttamiseen on löytynyt laitteesta uusia työkaluja: twitter.com/fs0c131y/status/933037531066785797

> Eli 1+ tosiaan myönsi keräävänsä tietoja ja parantavansa tapansa lokakuun loppuun mennessä

En tiedä onko tavat parantuneet mutta ainakin on urkinnan juridiikka saatu virallistettua.

Vastaa

  • :D
  • :?
  • :cool:
  • :S
  • :(
  • :@
  • :$
  • :8
  • :)
  • :P
  • ;)