Kiinnitetty keskustelu

Yhteisön testauksessa Huawei Mate 10 Pro


Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki
 • Palstan yhteisömanageri
 • 404 kommenttia
Haimme syksyllä yhteisöstä ja Instagramista kahta innokasta laitetestaajaa kokeilemaan ja antamaan palautetta Huawei Mate 10 Pro:sta. Lähetimme voittajille uudet Mate 10 Prot ja nyt on aika kuulla, mitä mieltä Antti ja XRMies ovat uusista luureistaan. :)

Julkaisemme Antin ja XRMiehen Huawei Mate 10 Pro -arvostelut tässä keskusteluketjussa joulu-tammikuun aikana.

XRMiehen ensivaikutelmat Huawei Mate 10 Prosta

Huawei Mate 10 Pro on aivan uusi high-end luokkaan sijoittuva matkapuhelin. Tosin puhelin on nykyään ehkä vähän väärä nimike, koska ainakin itse käytän näitä mobiililaitteita 99%:sti muuhun kuin puhumiseen. Ihannelaitteeni on oikeastaan taskussa kuljetettava tietokone, jolla voi hoitaa kaiken sähköisen kommunikaation, dokumenttien kirjoittamisen, skannauksen, hallinnan ja jakamisen, muistiinpanot, projektiseurannan, tiimikeskustelut, kuvien ja videoiden ottamisen, uutisten seurannan, pankkiasiat, satunnaisen koodaamisen, etäyhteydet servereihin ja monia muita juttuja. Omat vaatimukset ovat siis aika laajat. Mielenkiintoista nähdä miten Huawei Mate 10 Pro pystyy vastaamaan siihen.
 
Pelikehittäjänä käytän jatkuvasti sekä iPhonea että Androidia päivittäin, mutta Huawein puhelimia en ole aiemmin käyttänyt. Valmistajan 3G-mokkulat olivat aikanaan ahkerassa käytössä, mutta tähän asti käyttämäni Androidit ovat olleet Samsung, HTC ja One Plus -luureja useilta eri sukupolvilta. Jokaisella valmistajalla on yleensä omia käyttöliittymiään ja ratkaisujaan Android-ytimen ympärillä, mikä joskus toimii hyvin, joskus taas ei.
 
Pakkauksen sisältö

Vaikka tuotteen pakkaus ei ole varsinaisen käytön kannalta oleellista, niin ensimmäistä kertaa tulee olo, että "onpa tyylikäs pakkaus". Tuotepakkaus on musta, hillitysti koristeltu ja isompi kuin monista muista puhelimista tutut pakkaukset jotka ovat vain hieman isompia kuin itse puhelin. Tästä tulee mieleen jokin herkullinen konvehtirasia. Ehkä tämä mielleyhtyvä vaikuttikin asiaan. Ja puhelimen värikin oli kulta tai oikeastaan mokkaruskea… asia selvä.
 
Pakkaus sisältää puhelimen lisäksi laturin, liitäntäjohdon, kuulokkeet, kuulokeadapterin, lyhyen käyttöoppaan, SIM-kortin vaihtotyökalun sekä yksinkertaiset suojakuoret. Tämä viimeksimainittu on melkoinen positiivinen yllätys, jonka soisi olevan standardi tämän hintaluokan puhelimessa. Tietenkin useimmat hankkivat toiset kuoret tai lompakkokotelon, mutta on kätevää, kun voit laittaa kalliin luurisi heti suojakuoriin. Ja tosiaan, Mate 10 Pro ei ole niitä halvimpia puhelimia, mutta onko se kallis - siihen en ota kantaa. Jokainen saa päättää sen asian itse.
 
Laitteen mukana tulevat kuulokkeet on varustettu näppärästi USB-C liitännällä, eli ne toimivat suoraan Mate 10 Pron kanssa. Mutta jos haluaa käyttää muita johdollisia kuulokkeita, niin mukana tuleva kuulokeadapteri on välttämätön, koska tässä laitteessa ei ole enää perinteistä audiokaapeliliitäntää. Tämä ratkaisu on tuttu jo iPhone 7:sta. Ratkaisu jakaa varmasti mielipiteitä, mutta itselleni asia on ollut jo pitkään toissijainen. Yleensä käytän Bluetooth kuulokkeita tai handsfreetä, koska en pidä ympärillä roikkuvista johdoista. Käytännössä jokaisen käyttämäni luurin mukana tulleet kuulokkeet ovat käyttämättöminä säilössä jossain laatikkojen kätköissä.
 
Käyttöohje on nykyiseen tapaan hyvin suppea kattaen lähinnä käyttöönoton. Laajempi käyttöohje on ladattavissa Huawein sivuilta netistä, ja se kannattaa katsoa läpi. Tässä Huaweissa on monia omintakeisia tapoja käyttää puhelimen ominaisuuksia, joita ei edes osaa arvata.
 
Ominaisuudet

Huawei Mate 10 Prossa riittää ominaisuuksia. Puhelin on käytännössä saman kokoinen kuin esim. iPhone7 tai One Plus 5, mutta siinä on 6 tuuman OLED-näyttö (18:9, 2160x1060 px), joka peittää lähes koko etukuoren. Ylä- ja alareunoissa on kapeat alueet logolle, etukameralle sekä kaiuttimelle. Puhelimessa on lasikuoret edessä ja takana, sekä jonkinlainen kevyt etulasin suojus.
 
Samaan tapaan kuin esim. iPhone X:ssä ei tässä Huaweissa ole lainkaan etunappia. Sormenjälkitunnistin on laitteen selkäpuolella, mikä on ainakin omasta mielestäni kätevämpi paikka kuin edessä, koska otetta ei tarvitse muuttaa kun laitteen avaa, eli laitteen voi helposti avata samalla kädellä jossa puhelin on.
 
Mate 10 Prossa on kaksi SIM-paikkaa. Joillekin tämä on hyödyllinen ominaisuus, muttei suinkaan kaikille. Laitteeseen voi myös määritellä useita käyttäjiä eritasoisilla oikeuksilla, ja laite tukee myös joillekin sosiaalisen median palveluille useamman identiteetin hallintaa. Näin pystyt hoitamaan esimerkiksi henkilökohtaisen Facebook-tilisi ja myös jonkin toisen, vaikkapa yrityksesi tiliä samalla laitteella.
 
Laitteessa on Android 8.0 ja sitä vauhdittaa 8 ytiminen Kirin 970 AI CPU ja 12 ytiminen GPU sekä 6 Gtavua muistia, minkä pitäisi riittää takaamaan useiden sovellusten samanaikainen sulava toiminta. Itselläni on yleensä useita sovelluksia auki taustalla, ja käytössä olevaa sovellusta tulee vaihdettua jatkuvasti. Kuten CPUn nimestä voi päätellä, niin se sisältää koneoppimiseen tarkoitetun NPU-yksikön. Tämän neuroverkko-yksikkön avulla laite analysoi käyttäjän toimia ja oppii vähitellen ennustamaan käyttäjän kannalta tehokkaimman toimintatilan. Tämä vaikuttaa myös kameran toimintaan sekä virran käyttöön, vaikka laitteen 4000 mAh:n akussa riittää virtaa kovaankin käyttöön.
 
Varsinkin valokuvausta harrastavalle laitteen kamera on todennäköisesti sen kiinnostavin osa. Mate 10 Prossa on Leican kaksoiskamera f/1.6 aukolla, 20 MP:n mustavalkosensorilla ja 12 MP:n värisensorilla. Reaaliaikainen ympäristön ja kohteen tunnistus, optinen kuvanvakaaja sekä AI-ohjattu automaattinen bokeh auttavat tilanteissa, kun pitää nopeasti napata kuva jostain kiinnostavasta. Mutta kamerassa on myös useita erilaisia kuvaustiloja laajakuvaa, panoraamaa ja 3D panoraamaa varten, sekä Pro-tila, jossa voi säätää valotusarvoja, aikaa, ISO-arvoa ja muita parametreja.

Mate 10 Pron voi myös liittää ulkoiseen näyttöön suoraan kaapelilla tai verkon yli laitteisiin, jotka tukevat Miracastia. Tällä tavalla laiteella voi näyttää valokuvia tai muita esityksiä joko tietokonenäytön, TV:n tai videotykin avulla. Kun Mate 10 Pron kytkee erilliseen näyttöön kaapelilla, laite muuttuu Android-työasemaksi, johon voi myös yhdistää näppäimistön ja hiiren esimerkiksi Bluetoothin avulla. Jos hiirtä ei ole, niin laitetta itseään voi käyttää hiiren korvaavana kosketuslevynä ohjaamaan osoitinta.
 
Käyttöönotto

Laitteen käyttöönotto menee normaalin Android-kaavan mukaan. Kirjaudutaan Google-tilille, ja puhelimen voi ottaa käyttöön joko täysin uutena, tai siirtää sinne toisen puhelimen tiedot, osoitekirjat yms. Tämän lisäksi voi ottaa käyttöön myös Huawei Cloudin, joka tarjoaa säilytystilaan kuville, kalenterille ja muille asioille. Huawei-tilin kautta voi myös ladata esimerkiksi erilaisia teemoja, joilla saa laitteesta persoonallisemman.
 
Sormenjälkilukijan voi aktivoida käyttöönoton yhteydessä. Sormenjälkilukijan opettaminen oli nopeampi prosessi kuin esim. iPhonessa. Onko tällä merkitystä tarkkuuden kannalta, se jää nähtäväksi. Ainakin ensimmäisen käyttöönottopäivän aikana Huawein sormenjälkilukija oli erittäin nopea ja myös varman tuntuinen. Sormenjälkiä voi opettaa useampia, kuten muissakin laitteissa.
 
Ensivaikutelmat

Huawei Mate 10 Pro on kokonaisuutena tyylikkään ja kestävän oloinen. Iso ruutu tekee sen käyttämisestä miellyttävää. Kuuden tuuman koko tekee siitä myös melko hyvän lukulaitteen e-kirjoille. Myös kuvatessa iso ruutu on parempi, koska kuvauskohteen yksityiskohdat näkyvät paremmin jo kuvaa otettaessa helpottaen rajausta ja tarkennuspisteen säätämistä.
 
Sormenjälkilukija vaikuttaa todella nopealta, lukitus aukeaa nopeammin kuin esim. One Plus 5:ssa tai iPhone 7:ssa. Sen sijoittaminen takakanteen tekee sen käyttämisestä helppoa, koska se on kohdassa mihin etusormi osuu muutenkin kun puhelinta pitää normaalisti kädessä.
 
Laite vaikuttaa käytössä nopealta, ohjelmat avautuvat käytännössä heti. Tallennustila ei tosiaankaan lopu aivan heti, joten mukana saa kuljettettua melkoista määrää dokumentteja, kirjoja, kuvia ja videota. Laitteen mukana tulevasta suojakuoresta on pakko antaa lisäpisteitä. Tässä vaiheessa en löydä mitään erityistä kritisoitavaa laitteesta.
  
Mielenkiintoisia mahdollisuuksia

Seuraavien viikkojen aikana testaan Mate 10 Prota normaalissa käytössä. Mobiililaite on itselleni välttämätön työkalu, jota ilman ei tule toimeen. Mitä enemmän ominaisuuksia on pakattu yhteen laitteeseen, sitä parempi, varsinkin jos se on kätevän kokoinen kuljettaa mukana mutta silti riittävän iso näytöltään.
 
Mate 10 Prossa on Leican kamera, jonka ominaisuuksia valmistaja kehuu vuolaasti. On mielenkiintoista vertailla lopputulosten laatua sekä kameran käyttömukavuutta ja nähdä lunastaako se lupauksensa. Leica on vanha perinteinen kameroiden ja linssien valmistaja Saksasta. Yhtiö perustettiin 1914, ja monet merkittävät valokuvaajat kuten Henri Cartier-Bresson ovat dokumentoineet elämää ja uutisia sen valmistamilla kameroilla, ja edelleenkin yhtiön linssiratkaisut keräävät mainetta.
 
Mate 10 Pron toinen mielenkiintoinen ominaisuus on se, että sen voi kytkeä suoraan näyttöön tai televisioon erillisellä liityntäadapterilla. Tämä antaa monia mahdollisuuksia peruskäyttäjälle ja myös itseni kaltaiselle sovelluskehittäjälle. Varsinkin kun käyttää vielä helposti mukana kulkevaa näppäimistöä. Laite itse muuttuu kosketuslevyksi, jolla voi ohjata osoitinta.
 
Kolmas itseäni kiinnostava asia on se miten Mate 10 Pro taipuu AR-sovellusten kehittämiseen. Laite ei ole virallisesti tuettu Google ARCoressa, mutta olen aiemmin saanut ARCoren toimimaan esim. One Plus 5:ssa, joka sekään ei ole virallisesti tuettu.

Antin ensivaikutelmat Huawei Mate 10 ProstaLas Palmas 8.12.2017

Laatikon aukaistua tulee tunne laadusta. Puhelin on hyvän näköinen ja laadukkaan oloinen kädessä. Mukana tuleva suojakuori on hyvä, saa suojattua puhelimen heti. Puhelimessa kaksi korttipaikkaa. Suurennuslasia tarvitsi, kun katsoi kumpaan simmi laitetaan.
Puhelin auki…ei auennutkaan, pitää iskeä töpseli kiinni, kun akku on tyhjä ja sitten menoksi. Testaan puhelinta prepaidkortilla.
Sormenjälkitunnistin on takana, siihen tottuu äkkiä, itselle ei oikeastaan merkitystä onko edessä vai takana, siihen tottuu helposti. Vähän tulee tunne, että on haettu erikoisuutta.
Puhelimen avaaminen on helppoa, säädöt helppo laittaa ja vaikka on ollut vain yksi Android puhelin niin homma luistaa. Niiltä ajoilta on Google tili ja nykyisin Apple tili. Silti saa helposti avattua Facebookit, sähköpostit jne. vaikka on pre paid kortti. Onpa kätevää!

Näppäintuntuma on hyvä, tykkään todella näppäimen antamasta vastineesta, kun sitä painaa= värähtää. Näyttö nykyistä, tämän hintaluokan laatutavaraa. Viestien lähettäminen helppoa, niinkuin yleensä käyttäminenkin.

Sitten odotettuun Leican kameraan. Tai mikä osuus siitä nyt sitten on Leicaa ja mikä Huaweita.
Kamera toimii hyvin. Perus säädöillä saa kelpo jälkeä. Tumman pään kohina ihan normaalia, eli aika suurta, niinkuin puhelimien kameroissa yleensä. Tähän täytyy vielä tutustua paremmin samoin kuin pro kameran säätöihin.

Näillä vaikutelmilla testi jatkuu.

XRMiehen kokemuksia viikon käytön perusteella

Yksi viikko takana käyttöä, ja Huawei Mate 10 Pro on yllättänyt ainoastaan positiivisesti. Verrattuna aiempaan Android-käyttöön (One Plussan eri sukupolvia aina uusimpaan) ja iPhone-käyttöön (7 Plus, 6S Plus), tämä Android-laite tuntuu käytössä erinomaiselta. Laite on lähes salamannopea. Sovellukset aukeavat nopeasti, ja kamera on käytössä silmänräpäyksessä. Monissa aiemmissa puhelimissa kameran käyttö on ollut ongelmallisen hidasta. Kamerasovelluksen aukeamista saa odottaa liian kauan. Mutta Mate 10 Pro on kuvausvalmis heti.
 
SmartCharge ja akun kesto

Omassa käytössäni laitteen virta on riittänyt mainiosti koko päiväksi. Viikon aikana laitteen varaustaso on ollut 40-70% aamulla, ennen kuin laite on pistetty lataukseen. Vertailuna, esim iPhoneni lataustaso on yleensä noin 60% vuorokauden käytön jälkeen.
 
SmartCharge-lataus on todellakin nopea. Noin vartissa laitteen varaustaso on noussut riittävästi, jota voisin käyttää sitä loppupäivän, ja täysi varaustaso saavutetaan myös nopeasti
 
Kahden SIM-kortin puhelin

Tupla-SIM ei ole uusi keksintö, mutta ne levisivät tänne Eurooppaan turhan myöhään. Vasta viime vuosina on täälläkin näkynyt puhelimia, joihin voit laittaa kaksi SIM-korttia. Tämä on varsin näppärä ominaisuus kenelle tahansa, joka ei halua kuljettaa mukanaan useita puhelimia eri tarkoituksia varten. Voit pitää samassa laitteessa esimerkiksi työnumeroa ja yksityistä numeroa.
 
Toinen SIM-korteista on ensisijainen, ja laite käyttää yleensä sen puhelu- ja datayhteyttä, ellei käyttäjä määrittele toisin. Jos puhut puhelua yhden SIM-kortin kautta, ja joku soittaa toisen SIM-kortin numeroon, kuulee soittaja ilmoituksen "tavoittelemaanne numeroon ei juuri nyt saada yhteyttä". Käyttäjä voi kuitenkin määritellä soitonsiirron SIM-kortin numerosta toiseen.
 
Tällä kätevyydellä on toisaalta kääntöpuolensa. Oma käytäntöni on, että en vastaa työhön liittyviin puheluihin vapaa-ajalla tai lomalla. Erillisen laitteen kanssa on helppoa, koska sen voi laittaa pois päältä tai jättää kotiin. Onneksi tässä Huawein Mate 10 Prossa on varsin helppoa kytkeä toinen SIM pois päältä, silloin kun ei halua mitään yhteydenottoja kyseiseen numeroon. Asetuksista löytyy verkkoyhteyksien alta kaksois-SIMin hallinta, josta voi kytkeä SIM-kortin päälle tai pois päältä.

Ottaen huomioon, että Mate 10 Pron kohdekäyttäjä on todennäköisesti henkilö, joka käyttää mobiililaitteita sekä työssä että vapaa-ajalla, niin kaksi SIM-korttipaikkaa on hyvä lisä.
 
Käyttäjätilit ja turvallisuus

Huawei Mate 10 Pron todennäköisin käyttäjä on henkilö, joka käyttää laitetta sekä työssä että vapaa-ajalla, mahdollisesti yrityskäytössä. Tämä on selkeästi otettu huomioon Mate 10 Pron ominaisuuksissa. Laitteeseen voi luoda useita käyttäjätilejä, joilla on eri asteiset oikeudet sovelluksiin, tietoliikenneyhteyksiin ja dataan.
 
Laite tukee kolmen tasoista käyttäjäskeemaa: omistaja, käyttäjä ja vieras. Omistajalla on luonnollisesti kaikki oikeudet. Käyttäjä-tasolla voi tehdä useimpia asioita, paitsi sellaisia, jotka vaikuttaisivat laitteen omistajaan. Vieraan käyttöoikeudet on hyvin rajoitetut. Tämän ansiosta voi turvallisesti lainata laitteen vaikkapa esityksen pitoa varten.
 
Laitteen sisältämän datan ja asennetut sovellukset voi suojata monella eri tasolla. Käyttäjä voi luoda PrivateSpacen henkilökohtaisia asioita varten. Tämän ansiosta laitteella voi olla tietyistä sovelluksista täysin erilliset asennukset yleisessä MainSpacessa ja PrivateSpacessa. Sovellusten käytön voi myös suojata salasanalla, jos niin haluaa. Tallennetut tiedostot, kuvat ja muun datan voi suojata myös kryptauksella, jolloin niiden joutuminen vääriin käsiin on todella vaikeaa, koska niiden avaamiseen tarvitaan turvasirun sisältämä avain sekä salasanat.

Laite tukee myös AppTwin ominaisuutta. Sen avulla voit olla kirjaantuneena kahdella eri tunnuksella mm. Facebookiin, Snapchattiin, WhatsAppiin ja Messangeriin. Tämä on hyvin käytännöllinen ominaisuus tilanteessa, jossa käyttäjällä on esim. Henkilökohtainen FB-tili ja erikseen vaikkapa yrityksen tai yhdistyksen FB-tili.
 
Ominaisuuksia, ominaisuuksia

Huawei Mate 10 Prossa on monta kätevää pientä ominaisuutta. Yksi niistä ovat eleet, joilla voi ottaa nopeasti kuvakaappauksia ja videonauhoituksia näyttöruudusta. Kun napautat yhden sormen rystysellä nopeasti kaksi kertaa, niin laite ottaa ruutukaappauksen näyttöruudusta. Jos teet saman kahdella sormella, niin alkaa videokaappaus näyttöruudusta. Kun tätä oppi käyttämään, niin ruutukaappausten ottaminen muuttui todella helpoksi.
 
Laitteessa on myös valmiina optimointi ja turvatoimintoja, jotka on keskitetty Phone Manageriin, ja niiden käyttö on tehty mahdollisimman helpoksi. Yhdellä näppäimen painalluksella voi optimoida laitetta, säätää virran kulutusta, suojautua viruksilta ja häiriköiltä sekä hoitaa varmuuskopiointia. Viikon käytön jälkeen on mahdotonta sanoa vielä miten hyvin nämä toimivat, mutta näiden tärkeiden (käyttäjiltä usein unohtuvien) asioiden keskittäminen yhteen paikkaan ja niiden käyttämisen tekeminen mahdollisimman helpoksi on jo askel parempaan.
 
Moni löytää varmasti myös käyttöä sille, että Mate 10 Pron saa toimimaan IR-kaukosäätimenä. Laitteessa on infrapunalähetin, sille voi opettaa erilaisten laitteiden kaukosäätötoiminnat. Televisioiden, audiolaitteiden ja ilmastointilaitteiden lisäksi voit vaikka ohjata järjestelmäkameraa, jossa on IR-vastaanotin.
 
Liikunta

Useimmat nykypäivän ihmisistä ovat kiinnostuneita terveydestä ja liikunnasta. Mobiililaite tarjoaa helpon tavan mitata omaa liikuntaa. Kun sen yhdistää vielä aktiivisuusrannekkeeseen tai kelloon, jossa on vastaavat toiminnot, saa erittäin hyvän kuvan siitä liikkuuko riittävästi vai ei. Eikä tämä edes vaadi käyttäjältä mitään ylimääräistä.
 
Mate 10 Pro seuraa käyttäjänsä liikuntaa ja tallentaa tiedot Huawei Health -ohjelman avulla. Tämä oli automaattisesti päällä laitteessa. Käyttö on tehty mahdollisimman automaattiseksi ja helpoksi. Paikantavalla aktiivisuusrannekkeella saa hyvin tarkkaa dataa, mutta pelkkä puhelinkin riittää peruskäyttäjälle. Vertailin tuloksia käyttämääni iPhone ja AppleWatch yhdistelmän tuloksiin, ja perusdata oli hyvin samanlaista. AppleWatch tuo iPhonen antamiin tuloksiin tietyn lisän, koska se on jatkuvasti ranteessa ja rekisteröi kaiken liikkeen, eli pelkkä puhelin ei anna täyttä kuvaa liikunnan ja harjoittelun määrästä.
 
Jos harjoittelee aktiivisesti, niin Huawei Healthin kautta saa suoraan tiedot harjoitusjaksoista, niiden pituuksista, kulutetusta energiasta yms. Kunhan muistaa aina harjoittelun alkaessa painaa Start Exercise -painiketta. Ohjelmassa voi myös asettaa itselleen tavoitteita. Harjoiteluhistoriaa voi selata laitteella ja sen voi myös siirtää joihinkin pilvipalveluihin kuten esimerkiksi Googe Fit:iin.
 
Vaikka en harjoittele ryppyotsaisen tosissani, olen huomannut, että näiden laitteiden käyttö on niin vaivatonta, että liikunnasta saa helposti säännöllisempää. Samalla voi myös vähitellen asettaa itselleen uusia tavoitteita ja seurata miten ne saavuttaa. Kun laitetta kantaa mukanaan, niin on helppo huomata milloin liikunta on jäänyt vähemmälle, ja tilanteen voi yrittää korjata.
 
Työpöytäkäyttö

Yksi omista suosikkiominaisuuksista Mate 10 Prossa on laitteen työpöytäkäyttö. Laitteen voi yhdistää USB-C-HDMI adapterilla suoraan ulkoiseen näyttöön. Samalla Mate 10 Pro muuttuu kosketuslevyksi, jolla voi hallita osoitinta. Kun tähän vielä yhdistää esimerkiksi Bluetooth-näppäimistön, onkin käytössä Android-tietokone.
 
Työpöytä on tosiaan normaalin tietokonetyöpöydän näköinen, ja toiminnot ovat hyvin samanlaisia. Voit pitää useita ikkunoita auki, kirjoittaa dokumentteja, sähköposteja, näyttää esityksiä ja videoita. Sovelluskehittäjänä tämä on myös näppärä tapa koodata "matkan päällä" ja hoitaa etäyhteyksiä palvelimiin. Näytön sijasta laitteen voi myös kytkeä vaikka videotykkiin, ja pitää esimerkiksi esitelmän suoraan laitteelta.
 
Kokemuksia kamerasta

Mate 10 Pron ehdoton kohokohta tähän asti on ollut sen Leica kaksoiskamera. Monien käyttämieni mobiililaitteiden kameroiden ongelma on ollut niiden hitaus. Kameran käynnistyminen on turhan vitkaista, ja toiminnot jähmeitä. Mate 10 Pron kamera toimii lähes ajatuksen nopeudella. Kun aktivoin kameran, on se melkein saman tien kuvausvalmis.
 
Kamerassa on runsaasti erilaisia automatiikkatiloja sekä Pro-tila. Automatiikka toimii hyvin, ja riittää varmasti useimmille kuvaajille. Kamera tunnistaa automaattisesti kohteen ja ympäristön, ja säätää arvot sen mukaan. Kun esimerkiksi kohdistin kameran koiraani, niin laite välittömästi ilmaisi, että kuvassa on lemmikki, ja vaihtoi asetukset sen mukaisiksi.
 
Kamerassa on erillinen 20 Mpikselin mustavalko-sensori ja 12 Mpikselin värillinen sensori. Kun valitsee kuvaustilaksi mustavalkoisen, niin saa otettua tarkkoja ja taiteellisia mustavalkokuvia. Kokeelliselle kuvaajalle on tarjolla myös useita muita kuvaustiloja sekä automatiikalla että käsisäädöillä.
 
Tavallisen panoraamakuvauksen lisäksi on valittavana 3D panoraamakuvaus. Monet ovat todennäköisesti tutustuneet 3D kuviin esimerkiksi Facebookissa. Mate 10 Pron 3D-kuvauksella voi ottaa kokonaiskuvan ympäröivästä maisemasta tai tilasta - tämä on tuttua jo monista muistakin laitteista. Tämän lisäksi 3D panoraamalla voi ottaa kuvan yksittäisestä kohteesta sen eri puolilta.
 
Kamerassa on myös valmiiksi valomaalaustila, jolla voi maalata valolla kuvaan. Muita luovan kuvaajan apukeinoja ovat ruokakuvaustila, hidastuskuvaus sekä time-lapse. Kameralla voi myös suoraan skannata dokumentteja. Uusia kuvaustiloja voi asentaa lisää tarpeen mukaan.
 
Mate 10 Pron kameran varsinainen helmi on kuitenkin Pro-kuvaustila, jossa kuvaaja voi säätää kuvausparametreja samaan tapaan kuin järjestelmäkameroissa ja taskukameroissa. Tämä antaa kuvaajalle enemmän mahdollisuuksia kontrolloida kuvaustapaa, ja toimia automatiikasta poikkeavalla tavalla. Kokenut kuvaaja voi valita ISO-arvoja, mittausalueen, tarkennusalueen ja muita parametreja. Kun tähän lisää vielä laitteen ison näytön, jolla tarkennuskohteen tarkka valinta on helppoa, niin on mahdollista saada aikaan erilaisia syvyysvaikutelmia ja muita efektejä.
 

Viikon saldo
Kokonaisuutena arvio laiteesta on vain noussut ensivaikutelmasta. En muista yhdenkään aiemman käyttämäni Android-laitteen olleen näin vaikuttava. Erityisesti laitteen nopeus ja toimintavalmius tekee koko käyttökokemuksesta äärimmäisen hyvän. Kaikki tuntuu toimivan melkein ajatuksen nopeudella. Nimenomaan tällaista mobiililaitteen käytön pitäisi olla.
 
Työpöytäkäyttö oli positiivinen yllätys, ja sille on paljon käyttöä monissa tilanteissa. Leican kameraa ei voi olla kehumatta liikaa. Toivoisin, että olisin voinut käyttää tällaista taskussa kuljetettavaa kameraa jo 10 vuotta sitten. Kuvatessa pitää pystyä keskittymään itse kuvaukseen, eikä taistelemiseen huonon tekniikan kanssa.
 
Työkäyttöä ajatellen pidän myös erittäin positiivisena sitä miten helpoksi turva- ja optimointitoimintojen käyttö on tehty. Eri tasoiset käyttäjätilit, datan ja sovellusten suojaukset, virusturva ja optimointitoiminnot antavat mielenrauhaa, jos laitteesi sattuu häviämään. Lisäksi voit turvallisin mielin vaikka lainata laitteesi esitelmän pitoa varten ilman riskiä, että joku pääsee käsiksi henkilökohtaisiin tai muihin tietoihin, jotka on tarpeen pitää salassa.Antin kokemuksia viikon käytön perusteellaNyt täytyy sanoa, että mitä enemmän on puhelinta käyttänyt sen paremmalta ja sopivammalta käteen se on tuntunut. Sormenjälkitunnistimen paikka on osoittautunut parhaaksi, koska etusormi menee siihen luonnollisesti ja toiminta on vamaa ja nopeata.

Puhelin on tukeva, ei nitise eikä natise ja on miellyttävä kädessä. Näyttö on luonnollisen sävyinen ja mukava katsoa. Värien säätö on hyvä varsinkin illalla ja silmät väsyneenä katsellessa.

Pikalataus on hyvä ja toimiva. Miinuksena on, ettei ole langatonta latausta.

Teknisiin tietoihin en kauheesti puutu, koska niitä näkyy olevan netissä vaikka kuinka paljon.
Kamerassa on toimiva kuvanvakain ja tarpeeksi suuri aukko tarvittaessa. Kohinaa on pimeissä olosuhteissa saman verran kuin pahimmissa kilpailijoissa. Sitäkin saa aika hyvin säädettyä pois jälkikäteen, vaikka ilmaisella Lightroomin CC versiolla.

Pro versiolla kuvatessa voi säätää ISO arvon pieneksi esim. 100 ja kuvata tarvittaessa jalustalla niin silloin ei paljoa kohinaa tule.

Normaaliolosuhteissa herää kysymys tarvitseeko muuta kameraa mukaan ollenkaan, kun puhelin on kuitenkin aina taskussa.

Itse olen kääntymässä siihen, että otan sitten ”kunnnon” kameran mukaan, kun olen tietoisesti menossa kuvaamaan tai kävelemään uusiin ympäristöihin. Muuten selviän puhelimen kameralla.

Otin myös testikuvan mandariinista, minkä käsittelin ihan huawein puhelimen omalla ohjelmalla. Kameralla pääsee myös tarvittaessa lähelle, jotta voi kuvata esim. drinkkejä tai kukkia.
Miinuksena on, että joillain asetuksilla puhelimen tietokone asettaa liian suuren kuvan terävöityksen jolloin kuva ei ole enää mukava katsella.

Kokonaisuudessaan mukava käyttää ja laadukas kokonaisuus.1 kommentti

Hyvä

Vastaa

  • :D
  • :?
  • :cool:
  • :S
  • :(
  • :@
  • :$
  • :8
  • :)
  • :P
  • ;)